Uw specialist voor automatisatie Gent!

Eén Belg op drie wil huisautomatisering voor veilig gevoel.

De gemiddelde Belg wil enerzijds besparen op zijn energiefactuur, en anderzijds een comfortabele buitenruimte creëren met behulp van duurzame materialen. Om dat te kunnen realiseren, zien de meeste Belgen toegevoegde waarde in het automatiseren van verwarming, verlichting, garagepoort en rolluiken. Voor bijna één op de drie Belgen is huisautomatisering niet alleen dé toekomst, het biedt hen eveneens een extra veilig gevoel.

Wat is domotica?

Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

In een domoticawoning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken vergemakkelijkt.

 

automatisatie gent

Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

In een domoticawoning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken vergemakkelijkt.

 

Wat zijn de voordelen van een domotica systeem?

1) Comfort
Eerst en vooral moet men domotica aanvaarden als een aanzienlijke verhoging van wooncomfort. Bekijk het als u vroeger van Antwerpen naar Parijs moest rijden. Het kan met kar en paard, nu kan het het met de TGV of de Thalys. Tussen in heb je de auto via de autosnelweg. Met domotica is het ook zo. Het is mogelijk om zeer veel te automatiseren maar evenwel met mate.

2) Licht

Comfort van het licht. Niet alleen kan men sferen creëren maar kan het licht optimaal gebruikt worden zoals verlichting in functie van de lichtinval in de bezette plaats. Beeld u een schoolklas of auditorium in die maar voor 25% bezet is. Met eenvoudige sensoren kan de verlichting slechts plaats vinden vooraan maar ook in functie van de intensiteit van de zon die binnenvalt (energiebesparing). Ook thuis zal het licht automatisch uitschakelen wanneer er niemand meer aanwezig is.

3) Verluchting

Er is een wettelijke verplichting (Koninklijk besluit) waaraan de nieuwbouw of verbouwingen moeten voldoen om een gezonde verluchting te creëren in een woning of gebouw. Niets gemakkelijker dan een CO² en een aanwezigheidsdetector te plaatsen in elke ruimte. Zo zal men slechts in functie van de aanwezigheid de verluchting maar ook de verwarming van de ruimtes vervangen (energiebesparing) wanneer nodig. Inderdaad, in de meeste woningen zullen de ventilatoren dag in, dag uit functioneren om het aantal verplichte m³ te vervangen. Maar waarom is dit nodig als er niemand in de woning is ? Voor de vochtigheid ? Daar kan natuurlijk met domotica voor gezorgd worden ! .

4) Verwarming

De verwarming kan net zoals de verluchting intelligent gestuurd worden in functie van de aanwezigheid of zelfs in functie van de oriëntatie van de woning. Deze kan zelfs ruimte per ruimte van op afstand gestuurd worden (bv. één uur voor het aankomen). Het is ook zo dat de domotica de mogelijkheid biedt om de gewoontes van een gezinslid automatisch aan te leren en in functie daarvan de verwarming of ventilatie kan sturen (energiebesparing)

5) Energiebesparing

Om het voorkomen van onnodige energieverspilling kan een alles aan of uit functie gekoppeld worden zodat, wanneer niemand aanwezig is alle sluipverbruikers alsook alle lichten uitgeschakeld worden. De verwarming kan dan ook op een minimum verbruik gezet worden. (energiebesparing) Een van de meest voorkomende energieverspillingen zijn de ramen die opengelaten worden (om verse lucht binnen te laten) maar men vergeet de verwarming af te zetten. In dit geval kunnen raamcontacten automatisch de verwarming globaal of per ruimte uitschakelen.(energiebesparing) .

6) Alarm

Op en neer gaan van de rolluiken en verlichting simulatie kunnen sterk een inbraak voorkomen. Een alarm systeem, verbonden aan het internet kan aan de hand van een domotica systeem zorgen om op de hoogte gehouden worden van een vals alarm of in tegendeel snel de politie of de buren verwittigen. Bij het binnenbreken en met automatische opnames kunnen de politie sneller de daders identificeren (overheidsbesparing) en bewijsmateriaal verzamelen.

7) Langer thuis wonen

De grootste bezorgdheid van deze eeuw is de vergrijzing van de bevolking. Niet fit genoeg om thuis te blijven maar toch te jong om opgenomen te worden in een woon en zorg centrum? Niet ziek genoeg om te verblijven in een ziekenhuis naar ook niet kerngezond ? Dank zij de combinatie van alle domotica mogelijkheden is het perfect mogelijk om langer thuis te blijven. In de toekomst kunnen medische gegevens automatisch opgemeten worden zonder dat de patiënt zich daarvan bewust is en kunnen zo doorgestuurd worden naar een gespecialiseerde centra en het nodige doen.
Domotica systemen kunnen vroege Alzheimer patiënten goed in de gaten houden. Sensoren kunnen opmeten of de patiënt op de vloer gevallen is en de nodige familie automatisch verwittigen. Eventueel, dank zij video/audio beelden (mits toelating) de patiënt geruststellen en zo onnodig de spoed laten komen ( overheidsbesparing)

 

Naast een volledige installatie door ons, bieden we ook zelfbouwpaketten aan:

 

  • De kleinere elektrische systemen kunnen zowel door ons als door uzelf geïnstalleerd worden, onder de vorm van zelfbouwpakketten. Wanneer u zelf de installatie wenst uit te voeren bieden wij u een materiaalpakket op maat aan, met alle vereiste documenten en schema’s i.f.v. een keuring door het controleorganisme.
  • Daarnaast wordt u bijgestaan door een eenvoudige installatiemap met tekst en foto’s die u begeleiden bij het plaatsen van uw eigen systeem. Dit wordt dan nog eens gecombineerd met een halve dag les op uw werf, waarin u wegwijs wordt gemaakt in het plaatsen van uw eigen installatie.
  • Indien u interesse heeft in een zelfbouwpakket, contacteer ons dan vrijblijvend en wij helpen u graag verder.